• Het kabinet kan niet steeds meer regels maken,
    en de kosten bij de burger neerleggen.

  • Wordt een rechtszaak voor bijna 40% van alle Nederlanders te duur?

  • Nog meer bezuinigen op de rechtsbijstand?

NOvA: kabinetsreactie frustreert bijstand advocaten aan rechtzoekenden

Op 22 juni 2016 participeert de NOvA in het rondetafelgesprek over de kabinetsreactie op het rapport ‘Herijking rechtsbijstand – Naar een duurzaam stelsel voor de gesubsidieerde rechtsbijstand’. Hiertoe heeft de NOvA een position paper opgesteld.

Onder de hele advocatuur, en in het bijzonder de sociale advocatuur, is grote onrust ontstaan door de kabinetsreactie van 31 mei 2016 met de voorgestelde maatregelen ten aanzien van het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. De maatregelen in de kabinetsreactie duperen direct rechtzoekenden en frustreren op een ongekende en onnodige wijze de bijstand door advocaten, juist aan die groep rechtzoekenden binnen onze samenleving die een dergelijke bijstand het meest nodig heeft. Op 1 juni 2016 publiceerde de NOvA hierover al een persbericht.

Algemeen deken van de NOvA Bart van Tongeren liet op 21 juni 2016 op BNR Nieuwsradio weten dat “de subsidie aan rechtzoekenden wordt afgeknepen, waardoor geen vrije advocaatkeuze mogelijk is.” Ook verscheen het nieuwsbericht op NU.nl: ‘Goede advocaat niet voor iedereen als rechtsbijstand wordt ingeperkt’. ”De voorgenomen urengrens betekent het einde voor gespecialiseerde sociaal advocaten die juist de meest kwetsbare rechtzoekenden helpen”, aldus Van Tongeren.

Tags: ,

actie